ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

10 Temmuz 2020
ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Natürel sızma zeytinyağı diğer yağlardan farklı olarak direk ve doğal olarak tüketilebilen, herhangi bir işleme tabi olmayan tek yağdır.

Natürel sızma zeytinyağı herhangi bir kimyasal işlem görmediği için ham zeytin meyvesinden gelen lezzet, aroma ve meyvemsi kokuları eksiksiz olarak barındırır.

Katı yağ ile beslenmek yerine zeytinyağı bakımından zengin bir beslenme menüsü; çok daha uzun süre sağlıklı bir yaşam kalıcı kilo kaybına neden olur.

Akdeniz diyetinin temel taşını oluşturan natürel sızma zeytinyağı yemeklerin yanı sıra çiğ tüketim açısından da uygundur. Bu şekilde zeytinyağının tadı, aroması, nefaseti ve boğazda bıraktığı yakıcılık daha çok hissedilebilir.

Zeytinyağının içerisinde bulunan yüksek miktarda yağ asitleri (Oleik Asit), fenolik bileşenler, E Vitamini, K vitamini zeytinyağın temelini oluşturur.

Zeytinyağı, tekli doymamış yağ asitlerinden oleik asit miktarının yüksek olması nedeniyle en sağlıklı yağdır. Araştırmalar, tekli doymamış yağların, kolesterolün kontrol edilmesine yardımcı olduğunu göstermektedir.

Diğer yemeklik yağlarla karşılaştırıldığında zeytinyağında, tekli doymamış yağ asitlerinden oleik asidin, çok yüksek nispetlerde bulunduğu görülmüştür.

Zeytinyağına, kendine has lezzetini veren Fenolik bileşikler aynı zamanda, sebzelerde de bulunur ve biyolojik olarak oldukça önemlidirler. Fenolik bileşikler, serbest radikallerin engellenmesinde önemli bir rol oynarlar. Fenolik bileşiklerin, aynı zamanda iltihap kurutucu ve kanamayı durdurucu etkileri de vardır.

Zeytinyağı, antioksidan olan Oleuropein, Hidroksitirosolün zengin kaynağıdır.

Zeytinyağının içinde bulunan yüksek seviyedeki oleik asit, polifenoller ve vitaminler yaşlanmaya karşı savaş açar. Beyin hücrelerimizin koruyucusudur ve Alzheimer gibi hastalıkların gelişimini önler.

Zeytinyağı tüketimi, kalp ve damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Araştırmalar, tekli doymamış yağların, kolesterolün kontrol edilmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Zeytinyağı tüketimi; kandaki toplam kolesterol ve LDL kötü kolesterol seviyesini düşürür.

Zeytinyağı; en doğal iltihap önleyicidir.

Natürel sızma zeytinyağı içinde bulunan Fenolik bileşiklerin, iltihap kurutucu ve kanamayı durdurucu etkileri de vardır.

Zeytinyağı; bağışıklık sistemini güçlendirir.

Zeytinyağı tüketimi; mikroorganizma, bakteriler ve virüslerden gelen dış saldırılara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.

Zeytinyağı; kızartmalar için en iyi yağdır.

Zeytinyağı; içerdiği oleik asit seviyesinin yüksek olması sebebiyle diğer bitkisel ve hayvani yağlara göre daha kararlıdır(Gıdaların kızartma sıcaklığı 180 °C, zeytinyağının yanma sıcaklığı 210 °C ‘dir.

Zeytinyağı; diğer bitkisel ve hayvani yağlara göre kızartmaların besin değerini korumaktadır.

Zeytinyağı; kötü kolesterolü azaltır.

Kolesterol, hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan yağlı bir maddedir. Yüksek miktarda hayvansal yağ içeren yemek alışkanlıkları, kalp-damar hastalıklarının başlıca risk faktörlerinden biri olan kandaki kolesterol oranını yükseltir. Zeytinyağı tüketimi; LDL kötü kolesterolü azaltır, HDL iyi kolesterol seviyesini değiştirmez, hatta yükseltebilir ve kan basıncını kontrol eder.

Zeytinyağı; en iyi sindirim düzenleyicidir.

Zeytinyağı tüketimi, yemeğin ve mide sıvılarının mideden yemek borusuna geçiş (Reflü) riskini azaltır.

Zeytinyağının midede hazmedilmesi ve bağırsak içinde emilimi kolaydır.

Zeytinyağı; cildimizi güzelleştirmeye yardımcı olur.

Zeytinyağı içerdiği E vitamini ve antioksidanlar sayesinde vücudu besler, nemlendirir ve canlandırır.

Zeytinyağı; minerallerin emilimini destekler.

Zeytinyağı içerdiği A,D,E ve K gibi birçok vitamin sayesinde kalsiyum, fosfor, magnezyum ve çinko gibi minerallerin emilimini teşvik eder. Minerallerin ve özellikle kalsiyumun emilmesi, kemiklerimizin sağlıklı kalmasını sağlar. Bu nedenler zeytinyağı tüketimi, çocukluk dönemi boyunca kemik gelişimi için faydalıdır ve yaşlılık döneminde kalsiyum kaybını sınırlandırır.

Zeytinyağı zayıflamaya yardımcı olur.

Zeytinyağı bakımından zengin bir beslenme şekli daha çok ve uzun süreli kilo kaybına neden olur.

Zeytinyağı kan şekeri kontrolünü sağlar.

Yapılan araştırmalar ekstra sızma zeytinyağının, yemek sonrası kan şekeri ve kolesterol seviyesinde artışı önlediğini ortaya koydu. Zeytinyağı bakımından zengin bir beslenme şekli şeker hastalığının tedavisinde sadece iyi bir alternatif değil, hastalığın başlamasını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olur. Zeytinyağı tüketimi; kan şekeri kontrolünü sağlar, insülin direncini ve onun olası zararlı etkilerini engeller.

Zeytinyağı hamilelik ve çocukluk döneminde tüketilebilir.

Anne sütünde bulunan E vitamini ve oleik asit zeytinyağında da bulunur. Bu içeriği ile zeytinyağı anne karnında ve doğumdan sonra bebeğin gelişimini desteklemekte, hamile ev emziren annelere özellikle yarar sağlamaktadır. Çocuk beslenmesinde yağlar yaşamsal bir rol oynamaktadır. Zeytinyağı, bu açıdan vazgeçilmez bir besindir.

Zeytinyağı; bazı kanser tiplerinin gelişmesini engeller.

Başlıca beslenme kaynağının zeytinyağı olduğu beslenme şekli, kanser olma olasılığını büyük oranda azaltır. Zeytinyağının düzenli tüketilmesi, kolon, prostat, deri ve göğüs kanseri gibi kanser tiplerinin gelişmesini engeller.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.