Bitkisel Doğal Yağlar
Bitkisel yağlar hem kozmetik amaçlı hem de tedaviye yönelik olduğu için kullanımı oldukça yaygındır. Cilt sağlığından besin takviyesine kadar pek çok alanda bitkisel doğal yağların etkileri büyüktür. Sağlıkla ilgili olumsuz durumları ortadan kaldırmak için oldukça değerli bitkilerden üretilen yağlar, yüzyıllardır şifa amaçlı kullanılmaktadır. Nusnus bitkisel doğal yağ markalarıyla da sizlere doğal ürünler konusunda destek vermeye devam ediyor. Çörekotu yağı, avokado yağı, kantaron yağı, Hindistan cevizi yağı ve çok daha fazlasını Nusnus doğal yağlar kategorisi içinde bulabilirsiniz.
Bitkilerin kokusu ve özünü içinde barındıran bitkisel yağ çeşitleri bazı yöntemler sonucunda elde edilir. Bunlar; soğuk pres ve damıtma uygulamalıdır. Bitkisel yağların bir kısmı kullanıma hazır hale gelebilmesi için bir taşıyıcı yağ ile karıştırılır. Bazı yağ çeşitleri doğal yöntemler vasıtasıyla kapsül haline getirilir. Bunlar içinde en yaygın olarak tercih edilen yağlar; badem yağı ve yerfıstığı yağıdır.
Bitkisel Yağlar ve Özellikleri
Bitkisel yağlar kendi içinde bazı kategorilere ayrılır. Bunlardan biri sabit bitkisel yağdır. Sabit bitkisel yağları elde etmek için sıkma yöntemi ya da organik çözücüler kullanılır. Bitkisel yağlar, meyvelerde ve tohumlarda sıvı ya da katı şekilde bulunur. Sabit bitkisel yağların iki farklı presleme yöntemi vardır. Bunlar; soğuk presleme ya da sıcak presleme yoludur. Sıcak presleme yöntemi uygulanan yağ, yağın elde edileceği bitkinin ilk olarak ısıl işleme tabi tutulması sonrasında ise presleme işlemine tabi tutulmasıyla ortaya çıkar. Bu yöntemle işleme alınan bitkiden oldukça fazla yağ elde edilir. Ancak, sıcak presleme yöntemi uygulanması sonucunda vitamin ve minerallerin yoğunluğunu düştüğü için daha çok soğuk presleme yöntemi tercih edilir. Bu yöntem sayesinde tedavilerde kullanılabilecek daha yüksek nitelikte yağlar elde edilir. Doğal hindistan cevizi yağı, Zeytinyağı, Argan yağı, Jojoba yağı, Kantaron yağı, Nar çekirdeği yağı bu yağlara örnek olarak verilebilir.
Diğer bir yağ kategorisi ise uçucu yağlardır. Sıvı olan bu yağlar, güçlü kokuya ve uçucu maddelere sahiptir. Su buharı distilasyonu ile elde edilen bu yağlar suda çözünmez. Çiçeklerden, yaprak ve meyve kabuklarından kısmen de bitki köklerinden elde edilir. En ön sırada kozmetik olmak üzere gıda, kimya ve ilaç gibi pek çok sanayi dalında kullanılır. Açıkta bırakılan uçucu yağlar, oda sıcaklığıyla birlikte buharlaşır. Ciltte emilimi kolaydır. Doktor kontrolünde alınması daha uygundur. Anason Yağı, biberiye Yağı, çam Terebentin, çay ağacı yağı, çuha çiçeği yağı, defneyaprağı yağı bu yağlara örnek olarak verilebilir.
Bitkisel Yağların Faydaları Nelerdir?
Bitkisel yağların her birinin önemli faydaları vardır. Bunlardan bazılarını inceleyelim.
- Kekik yağı: Doğal kekik yağı yara ve yanıkların tedavisinde mikropları giderme özelliği ile bilinir. Üst solunum yolu hastalıklarında ise rahatlatıcı bir etkisi vardır.
- Portakal yağı: Hazımsızlığı giderir. Yağın sinirleri yatıştırıcı bir özelliği vardır. Kan dolaşımını dengelediği de bilinmektedir.
- Tarçın yağı: Sindirim sistemi üzerinde iyileştirici etkiler yarattığı bilinir.
- Nane yağı: Mide bulantılarına iyi gelir. Sinirleri yatıştırıcı bir özelliği vardır. Sinüsler için kaynamış suya damlatılan nane yağının buharını solumak da iyi gelir.
- Okaliptüs yağı: balgam söktürücü özelliğe sahiptir. Soğuk algınlığında kullanılması önerilir.
- Sarımsak yağı: hazmı kolaylaştırması ve iştah açmasıyla bilinir.
- Çörek otu yağı; kan şekerini düzenler. Bağışıklık sistemi için çok iyi bir destekleyicidir. Doğal çörek otu yağı, enfeksiyonlara savaşır.
Yukarıda sıraladığımız yağlar ve daha pek çoğuna Nusnus güvencesi ile hızlı ve güvenli bir şekilde sahip olabilirsiniz.