Baharat
Baharatlar, Her yemeğin olmazsa olmaz lezzet unsudur. Günümüzde birbirinden farklı lezzetleri ile yemeklerimizi süsleyen oldukça fazla baharat çeşidi vardır. Türk mutfağında önemli bir yeri olan baharatların yemeklere kattığı lezzetle muhteşem tadımlar yapabilirsiniz. Baharatların bir lezzet bileşeni olmasının yanı sıra birer şifa kaynağı olduğu da görülmektedir. Özellikle ortaçağda şifacılık alanında baharatlardan faydalanıyordu.
Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklarda kullanımı çok yaygınken bazı hastalıklarda da ağrıları hafifletmekte oldukça değerli yerleri vardır. Geçmişten günümüze de tüm baharat türleri daha çok değerlenmeye devam etti. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığına karşılık çaylara eklenen baharat türleri, faydalı olduğu kadar lezzetlidir. Her sofrada yüzyıllardır yerini alan karabiber başta gelmek 7 çeşit baharat Anadolu kültürünün kimliğini oluşturduğu bilinmektedir. Çeşitli baharatları bir araya getiren Nusnus fırsatlarından yararlanmak için acele edin!
Baharat Saklama Koşulları
Çıkış yeri Hindistan olarak kabul edilen baharatların insanlık tarihi boyunca ilgi gördüğü bilinmektedir. Orta Çağ Avrupası'nda eczacılık alanında kullanılan baharatların, değerlenmesi tamamen lezzet değil aynı zamanda şifa dağıtmasına da bağlanır. Eski çağlarda sadece zenginlerin sofralarına lezzet katan baharat türleri taşımacılığın gelişmesi ile birlikte herkesin sofralarında yerini almıştır.
İstanbul eski çağlardan günümüze kadar İpek Yolu üstündeki önemli ticaret merkezleri arasında gösterilir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de bu misyonu aynı şekilde taşımaya devam eden şehir, tarihi Mısır Çarşısı ile tüm baharatların yer aldığı bir yer olmaya da devam eder. Saray mutfağına farklı lezzetler katan kuşçubaşılardan kalma baharatlar, günümüzde de yemeklerde lezzet unsuru olmaya devam ediyor.
Baharat Çeşitleri ve Özellikleri
Binden fazla baharat çeşidi vardır. Toz baharat, tane baharat ve kurutulmuş baharat yapılarındadır. Toz baharatlar birçok çeşide sahiptir ve toz baharat türleri renklerine göre ayrı bir sınıflandırmada değerlendirilir. Safran ve kırmızıbiber kırmızı baharatlar diye adlandırılır. Bunlar dışında yeşil baharat türleri ise nane ve kekik benzeri bitkilerdir. Bir diğer renk sınıfı ise turuncudur. Zerdeçal, köri ve zencefil en bilinenleridir. Kimyon, toz tarçın ve yenibahar ise kahverengi baharatlar içinde sıralanır.
Baharatların bazıları ise sınıflandırma dışında tutulur. Mavi haşhaş, zahter, mahlep tozu bu sınıfların dışında kalan baharatlardır. Karışık baharat türleri ise diğer baharatlardan yapıları gereği ayrı tutulur. Osmanlı baharatı diğer adı ile et baharatı farklı birkaç baharatın bir araya gelmesiyle oluşur ve çiğ eti pişirmede kullanılır. Bir diğer karışım olan tavuk baharatı, çiğ eti ateşte pişirmeden önce terbiye etmek amacıyla kullanılır.
Baharat Saklama Koşulları
Baharatlar uzun süre tazeliğini koruyabilir. Tabi ki saklama koşullarına uymak gerekir. İdeal koşullarda saklanmayan baharatların aromaları ve kokuları kaybolur. Bazı baharat türleri 3 ay karanlık ve nemsiz bir ortamda saklandıktan sonra buzdolabında saklanmaları gerekebilir. Baharat çeşitleri seramik kavanozlar içinde ısı, nem ve güneşten uzak saklandığında daha uzun süre dayanabilir. Neme ve güneşe maruz kalan baharatların hemen hepsi çok çabuk bozulur.
Cam kavanozlara koyduğunuzda ise mutlaka kapalı bir dolapta bekletmeniz önerilir. Hava ile temasları minimum düzeyde oldukça bozulmazlar. Tohum baharatların ömrü, öğütülmüş ve parçalanmış baharatlara oranla daha uzundur. Dikkat ettiğiniz ve bu kurallara uyduğunuz sürece çoğu baharatı 2 yıl kadar aynı tazelikte saklayabilirsiniz.
Baharatlar içinde en narin olanlar ise yeşil yapraklılardır. Safran baharat türleri içinde belki de en değerli olanıdır ancak dayanıksız yapıdadır. İyi bir şekilde özenle saklanmalıdır. Sert kabuğuna rağmen bir diğer hassas baharat türü kabuk tarçındır. Gün ışığından ve ısıdan korunması taze kalması için önemlidir. Nusnus güvencesiyle birbirinden taze baharatları satın almak için alışverişe hemen başlayabilirsiniz.
Baharatların Faydaları
Yemeklerin lezzetine lezzet katan, sağlık deposu baharatların sağlığa faydalı saymakla bitmez. Yapılan araştırmaları göre baharatların faydalarının büyük bir kısmını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Metabolizmayı hızlandırmakta etkilidir.
- Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olurlar.
- İştah kesici özellikleri sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olurlar.
- Kan yağlarını azaltmakta etkili olan baharatlar aynı zamanda tatlı isteğini de azaltır.
- Kalori olmadığı için rahatlıkla tüketilebilirler.
- Kalp sağlığına olumlu etkileri olduğu gibi gaz ve hazımsızlık şikayetlerinde de etkilidirler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirdikleri bilinir.
Sumak Faydaları
Düzenli bir şekilde sumak çayı içmenin hazımsızlık ve cildi koruma gibi pek çok faydası olduğu bilinir. Kalbi destekleyen ve karaciğeri koruyan sumak, antioksidan özelliği ile vücudu korur. Enfeksiyonel hastalıkları önler.
Kişniş Faydaları
Kişnişinde oldukça fazla yararları vardır. Bunlar içinde en önemlisi cilt iltihaplarını iyileştirmesi ve bozuklukları gidermesi gelir. Kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahip olan kişniş, kan basıncını düzenler. Ağız ülserleri için doğal antiseptik görevi görür. Anti-alerjik özelliklere sahiptir aynı zamanda kemik sağlığını geliştirir.
Kimyon Faydaları
Özellikle et yemeklerine çok yakışan kimyonun insan sağlığına faydaları da oldukça fazladır. Sindirim sistemini düzenler ve kas, kemik gelişimine destek verir. Diyabet tedavisine yardımcıdır. Yüksek kolesterolü düşürür aynı zamanda gıda kaynaklı hastalıkları önlemesiyle bilinir. İlaç bağımlığından kurtulmak isteyenlere destek olur. Astım ve bronşit tedavini de destekler.
Karabiber Faydaları
Karabiberi sofralarda görmeye alışkın olmamızın yanı sıra sağlığa olan etkilerini de bilmemiz yararlı olur. Sindirimi geliştirir ve iltihapları azaltır. Karabiber tüketimi ile midedeki hidroklorik asit salgısı arttırılabilir böylece sindirimi kolaylaşır. Cilt bakımında kullanılır. Solunumu rahatlatır ve kalp, damar sağlığını koruyarak kriz ve felç riskinin azalmasına yardım eder. Kanseri önleyici olduğu bilinen karabiber aynı zamanda kilo kaybını da destekler.
Baharatları taze tüketmenin insan sağlığına çok büyük yararlar sağladığı ortada. Siz de birbirinden taze ve sağlıklı baharat çeşitlerine sahip olmak istiyorsanız Nusnus yanı başınızda!